A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete felhívja a kormány figyelmét a múzeumi területen mutatkozó fejetlenségekre

Memorandumban hívja fel a kormány figyelmét a múzeumi területen mutatkozó fejetlenségekre a Néprajzi Múzeum TDDSZ-ben tömörült (Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) értelmiségi csoportja. Mindeközben grandiózus elképzelések születnek egy új múzeumi negyed (természetesen milliárdokba kerülő) megvalósítására, láthatóan azzal a céllal is, hogy évtizedek óta múzeumok számára nagy költséggel berendezett épületeket kormányzati hasznosításra vegyenek át. Látványos, és más körülmények között akár kívánatos is lehet új, korszerű múzeumi épületek emelése, a rendkívül drága, és a műtárgyakat veszélyeztető költöztetéseknek azonban pillanatnyilag valós külső kényszere nincs. A jelenlegi gazdasági helyzetben az erre szánt hatalmas összegek töredékéből munkahelyek százait és a közgyűjtemények működőképességét lehetne megőrizni. E helyett diplomás munkanélküliek tömegeit kergeti az utcára a kormány, és űz külföldre sok, munkalehetőségben nem reménykedhető friss diplomást.
Felszólítjuk a Magyar Köztársaság kormányát, hogy ne csak a szavak szintjén, ne csak az oktatás és a médiumok felé támasztott követelményként védje meg a kultúrát, hanem annak tényleges támogatásával is.
Az eddig nagy beruházásnak hirdetett – a Szépművészeti Múzeum földalatti bővítését tartalmazó – tervet ekkoriban váltotta fel az új múzeumi negyed meghirdetése, mely a Néprajzi Múzeum költöztetését is magában foglalja.

Karácsony Tamás terve a Szépművészeti Múzeum lépcsője alatt kialakítandó kiszolgáló térre
Karácsony Tamás terve a Szépművészeti Múzeum lépcsője alatt kialakítandó kiszolgáló térre