A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete felülvizsgálatot kér a Csongrád megyei múzeumigazgatói munkakör ügyében

A Csongrád megyei múzeumigazgatói munkakör betöltésével kapcsolatos pályázat elbírálása tárgyában két alkalommal fordul a Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztályához, valamint Magyar  Annához, Csongrád Megye Közgyűlés elnökéhez a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. A szakszervezet a jogszabálysértés megszüntetésének érdekében a 2011-05-27-i megyei közgyűlést megelőzően kéri a kormányhivatal intézkedését azért, hogy az előírásnak meg nem felelő pályázót a szavazást megelőzően a jelöltek közül zárják ki. A Csongrád megyei Önkormányzat ennek ellenére kinevezi a jogszabályi előírásoknak három szempontból sem megfelelő pályázót megyei múzeumigazgatónak:

  • nevezett pályázónak nincs meg a 150/1992. (XI.20.) Korm. rendelet 6/E § (1) b) –ban előírt, az intézmény alaptevékenységének megfelelő jogviszonyban eltöltött legalább öt éves szakmai gyakorlata,
  • valamint a 140/1997-es törvényben meghatározott vezetői gyakorlata,
  • nem rendelkezik továbbá „államháztartási, vezetési ismeretek” akkreditált továbbképzési végzetséggel.

Ezért június elsején a szakszervezet törvényességi felülvizsgálatot kér, amely megtörténik, a hiányosságokat a kormányhivatal megállapítja, de semmiféle intézkedést nem tesz, az igazgató a helyén marad, ma is betölti ezt a pozíciót.
Ez összefügg az Iparművészeti Múzeum igazgatójának 2014. januári, szakmai okokból történt lemondásával is, amit a kultúráért felelős minisztérium azzal kommentált, hogy Takács Imrét egyébként is le kellett volna váltani, mert nem végezte el azt a tanfolyamot, ami nélkül a szegedi igazgatót kinevezték.

Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged