Kiderült, milyen szerződést kell aláírnia a hallgatóknak

A szerződés a hallgató és a magyar állam nevében eljáró Oktatási Hivatal között jön létre. Az ebben foglaltak szerint mindkét fél vállal kötelezettségeket. Az állam azt, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja (állami ösztöndíj, állami részösztöndíj), a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi, és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott félévek száma maximum 12 lehet.

A ponthatárokat értékelő tájékoztatón Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, bíznak abban, hogy szeptemberben mind az 51 ezer felvételiző aláírja a hallgatói szerződést, és “elkötelezik magukat, hogy életük egy bizonyos szakaszában a magyar gazdaság számára is dolgozzanak” – tette hozzá.

Tarlós István főpolgármester a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott beszédében bátorságra, kitartásra és itthonmaradásra kérte a műszakis “nemzetalkotókat”, a “nemzet építőmestereit”.