Kormányzati bejelentés: legalább 55 ezer ingyenes hely

Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány döntésének értelmében az állami finanszírozással felvett hallgató létszám 2013-ban nem lehet kevesebb 55 ezer főnél. Ezt a keretszámok eltörlésével éri el a kormány, a bejutáshoz szükséges minimális ponthatárokat az EMMI állapítja meg az elkövetkező napokban. A “keretszámok eltörlésének” ötletét pár nappal korábban Orbán Viktor vetette fel, miután “diákokkal” – mint később kiderült, Fidelitas-tagokkal – konzultált. A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy nem lesz részösztöndíj, a hallgatói szerződés viszont marad.

A kormányszóvivői tájékoztatás szerint kalkulálva az intézmények adósságrendezésével, az uniós pályázatok önrészének átvállalásával és a PPP-konstrukciók kiváltásával, 2013-ban mintegy 24 milliárd forinttal többet szán a kormány a felsőoktatásra, mint az előző évben.

A Parlament előtt ülősztrájkot tartó Nagy Dávid HÖOK elnök délután találkozott Balog Zoltánnal, ezután előrelépésnek nevezte a kormány döntését, de hozzátette, közgazdaságtani és jogi képzéseken továbbra is maradna a tandíj, és nincs szó a röghöz kötés eltörléséről sem.