A Felsőoktatási Kerekasztal stratégiai anyagot fogad el

A Felsőoktatási Kerekasztal elfogadta “A felsőoktatás átalakításának stratégiai irányai és soron következő lépései” című, az államtitkárság által kidolgozott anyagot a felsőoktatási törvény módosításának alapjaként. Csak Parragh László, az MKIK elnöke voksolt ellene.

Az anyag legfontosabb eleme, hogy 4 kategóriába sorolná a felsőoktatási intézményeket – nemzeti tudományegyetem, egyetem, főiskola, közösségi főiskola -, és ehhez kötné, hogy milyen szintű képzéseket hirdethetnek meg. Visszahozná a keretszámokat, de csak a képzési területek tekintetében, képzési területen belül az intézményválasztást a hallgatók szabad választására bízná. A források 70 százalékát a hallgatók, 30 százalékát a tudományos teljesítmény után adná az intézményeknek. Széles jogkörökkel kancellárokat ültetne az intézményekbe, illetve rendelkezik egy ún. Fenntartói Testület létrehozásáról is, melyben minisztériumi delegáltak és az intézmény vezetői együtt dolgoznák ki a hosszú távú stratégiákat.

Az OHA és a HaHa közös nyilatkozatban bírálta a tervezetet, elsősorban azért, mert a kancellári rendszer szerintük az intézmények kézivezérlését vetíti előre, az akut finanszírozási problémákat pedig nem rendezi az anyag.