Az ICA-D agóniája

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D) 1997 óta, de elődje, az Uitz Terem 1992 óta valósít meg kortárs művészeti programokat Dunaújvárosban. A város önkormányzata az ICA-D alapfenntartását biztosította ezekben az években. Ez a közüzemi, karbantartási és a bérjellegű költségek mellett a dunaújvárosi művészek bemutatását, illetve a pályázatokhoz kapcsolódó önrészt és minimális projekt-finanszírozást fedezett.

Az Intézet a kiállítási-, gyűjteményi-, rezidencia-, és társművészeti programokat külső forrásokból (NKA, Európai Unió, és egyéb pályázatokból) finanszírozta. A város 2010-es költségvetése a február 11-én meghozott Költségvetési Rendelet értelmében az ICA-D alapfenntartására a minimálisan szükséges 29.5 millió forint helyett 14 millió forintot biztosít erre a célra. Bár az önkormányzat Kulturális Bizottsága kilátásba helyezte a második félévre szükséges fenntartási összeg esetleges újratárgyalását, mégis bizonytalanná vált az ICA-D fennmaradása.

A költségvetési tárgyalások és az Intézet lobbi-tevékenységének során ugyanis olyan vélemények is elhangzottak egyes döntéshozók részéről, amelyek az ICA-D fenntartásának szükségtelensége, tehát a város kulturális életében való nélkülözhetősége mellett érveltek. 2013 végére – a 2009-es állapotokhoz képest – az ICA-D infrastruktúrája és tevékenysége fokozatosan leépült. Ugyanakkor folyamatos kiállítási, múzeumpedagógiai és gyűjteményfejlesztési programokat valósított meg annak ellenére, hogy működtetője, az önkormányzat által alapított Modern Művészetért Közalapítvány a finanszírozási problémák miatt kénytelen volt elbocsátani a kiállítás-építéssel, a gyűjteménykezeléssel, a múzeumpedagógiai programokkal, a projektszervezéssel és a kurátori tevékenységgel foglalkozó munkatársainak nagy részét. Így kérdésessé vált a rendszerváltás óta kibontakozó kortárs művészeti tendenciákat bemutató, mintegy 190 darabból álló műgyűjtemény állapota és jövője is.

Szoboszlai János – Szünet nélkül! Videó:

Szoboszlai János: Az alapok hiányoznak, Museum Café, Disputa-rovat, Budapest, 2013, április, pp.29-30.