A Márai-program elindulása

A Márai-program a MKKE által 2006-ban kidolgozott, a könyvtárak és kiadók, valamint  sorozatok támogatásáról szóló javaslata kifejezetten a magyar irodalmat és a magyar szerzőket, könyvek népszerűsítésére jött létre.

A program hosszú egyeztetések eredményeként valósul meg, s akkor is csak félsikerrel, hiszen a tervezet évi 1 millárd forintot realizált a sikeres lebonyolításhoz, majd ezt csökkent előbb 600, majd 400 millióra. Ennek ellenére az elindulást követő évet követően, 2012-ben már a program megszüntetését, leállítását kezdeményezték, s csak a szakmai  tltakozások és érvek hatására döntöttek úgy, hogy a program 2013-ban 200 milló, 2014-ben pedig már csak 100 millió forinttal folytatódjék.

A korábbiakkal ellentétben a II. Márai-program már csak a könyvtárakat támogatta, miközben a program jelentős hozzájárulás volt az írószervezetek éves támogatásához is, leállítása nemhogy stagnálást, de visszalépést jelentett a megkezdett úton. Szimptomatikus az egész hazai kulturális (és irodalmi) élet státuszára nézve, hogy egyik kormány sem tekintette egészen feladatának a könyvterjesztést és az olvasásnépszerűsítést.

Ezzel párhuzamosan 2012 októberében megalakul Határontúli Magyar Könyvkiadás Érdekvédelmi Fóruma a külhoni könyvkiadás támogatása, pozíciójának erősítése érdekében, amely mellé a MKKE is csatlakozott. 2013. 01. 24-én az egyes régiók adottságait és sajátságait figyelembe vevő kritériumrendszer alapján hozzon létre egy akkreditációs rendszert L. Simon László kultúráért felelős államtitkár és az NKA képviselői a Határontúli Magyar Könyvkiadás Érdekvédelmi Fórumának képviselőjével Hodossy Gyulával, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökével tárgyaltak . A tárgyalások során azonban nem születettek érdemi eredmények, így a határontúli könyvek terjesztése a mai napig megoldatlan ügy.