13 milliárdos zárolás a felsőoktatásban

A 2011. február 11-ei Közlönyben jelent meg a miniszterelnöki rendelet a stabilitási alap létrehozásáról, magyarul a 250 milliárdos zárolásról. Ebből az EMMI-re 39 milliárd forint jut. A források ellentmondásosak abban, hogy a felsőoktatásra 13 vagy 16 milliárdot terhel ez ebben az évben. Az NEFMI-től vont el a legnagyobb összeget a kormányhatározat a minisztériumok között.

2011. február 25-én a kutatóegyetemek (ELTE, BME, DE, SZTE, SE) rektorai levelet küldtek Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, amelyben a zárolás mértékét aránytalannak, és az intézmények működését súlyosan veszélyeztetőnek tartják, és tiltakoznak az intézményeik „felelősségteljes gazdálkodását semmibe vevő, teljesíthetetlen határidő ellen”. A fűnyíróelv alapján történő elvonás megkérdőjelezi a minisztérium elkötelezettségét a felsőoktatás minőségi kritériumok mentén történő átalakítására.

Kis Papp László, az FDSZ elnöke a március 3-i Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács (FÉT) ülés után elmondta, hogy elbocsátásokra egyelőre nem lesz szükség, de ez a végső pont. Beruházásokat fognak leállítani, étkezési támogatásokat vonnak meg és pl. a klímahasználatot is korlátozni fogják a nyáron, emellett intézmények zárhatnak be hosszabb időre, hogy így takarítsanak meg költségeket.

Az MRK szerint veszélyezteti az egyetemek működését a zárolás, és megkérdőjelezi a minőségi kritériumok szerinti átalakítás szándékát.