Drasztikusan csökkent a felvételizők száma

A nagy mértékben csökkentett keretszámok és a hallgatói szerződések bevezetésének hírére idén összesen 109 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, szemben a tavalyi 141 ezer felvételizővel.

A csökkenés nagy részben a jogi és gazdaságtudományi képzések keretszámainak tudható be, ezekre, valamint a bölcsészettudományi szakokra sokkal kevesebben jelentkeztek idén.

Tavaly a gazdaságtudományok voltak a legnépszerűbbek: 14 ezren ilyen képzést jelöltek meg első helyen, közülük 4400-at vettek fel. Ezzel szemben idén összesen 250-en tanulhatnak teljes állami támogatással gazdaságtudományi szakon. Tavaly a jogi és közigazgatási területen 800 államilag támogatott helyre közel 5 ezren jelentkeztek, idén csak 100 ilyen hely maradt.

A Miskolci Egyetemre a tavalyi 8 ezer felvételizőhöz képest most csak 6200-an jelentkeztek, a Pécsi Tudományegyetemen 22 százalékkal esett a jelentkezők száma, 3131-gyel kevesebben jelentkeztek. Az országos átlaghoz képest a Szegedi Tudományegyetemen kisebb arányban, 19 százalékkal csökkent a felvételizők száma. A Debreceni Egyetem képzésein 18 százalékos volt a jelentkezőszám-csökkenés.

Hogy pontosan milyen hatással lesz a felsőoktatási rendszerre a felvételizők csökkenő száma, még nem tudható. Az viszont látható, hogy a vidéki egyetemek és főiskolák, ahol arányaiban nagy lesz az új hallgatói létszámcsökkenés, gazdasági gondok elé néznek.

A Hallgató Hálózat Lágymányosi sejtje (LÉK) megtartotta az I. Szabad Hallgatói Pikniket, majd a résztvevők az EMMI előtti kereszteződésben körbe-körbe menve 15 percig blokkolták a forgalmat, az akciónak a rendőrség vetett véget.