A HAT, az OHA és a HaHa elégtelen bizonyítványt adott Hoffmann Rózsának

A Hallgatói Hálózat (HaHa), az Oktatói Hálózat (OHA) és a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) közös tüntetést szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) elé, és egy elégtelen bizonyítványt adott át Hoffmann helyett a jelen is lévő Thaisz Miklósnak. Závada Pál a tüntetés elején arra kérte a kormányzatot, ne antiszemita, a szomszéd népekkel ellenséges írókat tanítsanak a középiskolában a diákoknak. Gács Anna az értelmiség arculcsapásáról, Kóbor Andrea a társadalmi mobilitás csökkenéséről, Nahalka István pedig a végletesen központosított közoktatásról és a tanári szabadság korlátozásáról beszélt.

A tüntetés napján jelent meg a “Távolodóban Európától – oktatási árnyékjelentés” című munka, melyben a három szervezet azt vizsgálja, hogyan (nem) fognak teljesülni az EU2020-as magyar vállalások az oktatásügyben. A felsőoktatást tekintve a 30-34 éves korosztályban már 2010-ben teljesült a magyar EU2020-as stratégiai vállalás, a 30,7%-os arány, tehát valójában ennek nincsen tétje. Az írás rámutat, hogy a kormány felsőoktatási reformjai csak egy privilegizált réteget (“magyar nemzeti középosztály”) akar lehetőséghez és hatalomhoz juttatni, megnehezíti a bejutást a hátrányos helyzetűek számára (csökkenti a társadalmi mobilitás lehetőségét), felhívja a figyelmet a kormánykommunikáció valótlan állításaira (tömeges diplomás munkanélküliség), arra, hogy a kormány legtöbb felsőoktatással kapcsolatos intézkedése a központosítás és a kézivezérlés irányába hat, valamint arra, hogy a radikálisan csökkentett keretszámok rengeteg fiatalt tartanak majd távol a felsőoktatástól.

A Hallgatói Hálózat, az Oktatói Hálózat és a Hálózat a Tanszabadságért Závada Pál író vezetésével elégtelen bizonyítványt nyújtott át az Emberi Erőforrások Minisztériumában Hoffmann Rózsának 2012.június 14-én, hogy kifejezzék tiltakozásukat a kormány oktatáspolitikáját miatt: