Lendületben az önfenntartó felsőoktatás ideája

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rektori Konferencia (MRK) konferenciáján beszélt:

  • Szívesen beszélne később a rektorokkal Európai jövőjéről, szövegéből az tűnik ki, nem jósol nagy jövőt az Uniónak.
  • Orbán szerint a felsőoktatást át kell alakítani, mert a korábbi átalakítási kísérletek nem voltak sikeresek. Túlburjánzó szakkínálat, fenntarthatatlan párhuzamosságok, rossz minőség, magánérdekek hálózzák be az egyetemeket, a bolognai rendszerre indokolatlanul gyors áttérés nem hozta közelebb Európát, az oktatók tudományos előmenetele nincs kitalálva. Általában azért a felsőoktatás jól teljesít, de minőségi képzés helyett tömegképzés van, tehát át kell alakítani, mert minőségi felsőoktatás kell. Folytonosság és kiszámíthatóság. Világviszonylatban is versenyképes, munka alapú társadalom létrehozása a cél.
  • “A magyar egyetemi és főiskolai oktatás korszerűsítése és hosszútávú stabilitása az önfenntartó rendszer létrehozásán keresztül lehetséges. A fölsőoktatásban […] ezért egy önműködő és önfenntartó pénzügyi rendszerre van szükség, ami azt jelenti, hogy az egyetemi és főiskolai végzettségű embereknek a saját befizetésükből kell folyamatosan működésben tartani a felsőoktatást.” Közpénzt lehet alkalmazni, de csak ott , ahol nincs más megoldás.
  • “Ez a képlet – az önfinanszírozó felsőoktatás képlete – fogja az igazi fair playt biztosítani, ha úgy tetszik, esélyegyenlőséget adni, hiszen nem a szülők anyagi körülményei, hanem a vállalkozókedv és a teljesítmény fogja meghatározni azt, hogy ki engedheti és ki engedi meg magának a diplomát.”
  • Fun fact: Orbán állam- és jogtörténetből nem kapott ötöst Mezey Barnától.

Orbán Viktor beszéde a Magyar Rektori Konferencia ülésén:
https://www.youtube.com/watch?v=c6G5WwGtaLo