A MASZRE-pályázatok korábbi rendszerének megszüntetése

Az SZTNH 2012-ben a MASZRE-t Alapszabályának, Felosztási Szabályzatának és Pályázati Szabályzatának az Szjt. szabályaival összhangban történő módosítására kötelezte. A MASZRE (akárcsak az Artisjus vagy a MISZJE) a vonatkozó törvény értelmében a jogdíjkeretből felosztás után maradó összeget nem oszthatja tovább a korábban megszokott pályázati formában, hanem köteles azt az NKA-nak utalni. Ezzel hivatalosan megszűnnek a MASZRE-források.

A pályázatokat 2013 őszén már nem írták ki. Az írószervezetek tárgyalásokat kezdeményeztek, javaslatukra a Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiumban a szakmai szervezetek delegáltjaként a MASZRE egyik vezetője is helyet kapott, de mindezek ellenére az új rendszerben semmilyen új pályázat nem került kiírásra 2014. február végéig az NKA-nál, következésképp a szervezetek hónapokig ismét pénz nélkül maradtak. A támogatás végül csökkentett formában (a korábbi összeg fele) kerül megítélésre 2014 márciusában. A forrás ilyen jellegű megszüntetésével folyóiratok, egyesületek, civil szervezetek, és számos további szellemi műhely egzisztenciája vált lehetetlenné.

Az éves MASZRE-pályázatok a csökkenő pénzek mellett is állandó, kiegyensúlyozott és megbízható forrást jelentettek (2011-ben 213 milló, 2012-ben 217 millió forint körüli összeget osztottak szét a pályázók között), éppen ezért alighanem az NKA-nál is fontosabb szerepe volt a színtér és a szervezeti infrastruktúrák mindennapi működésében. Jelentős mértékben hozzájárultak az irodalmi-kulturális szervezetek működéséhez, színvonalas programjaik megrendezéséhez, esetenként az éves költségvetésük 50-60 %-t biztosítva. Természetesen ezen programok hiányát már most érezzük, de nyilvánvaló, hogy ennek a lépésnek a kulturális életre tett káros hatásait jóval később, a kulturális kínálat elszegényesedésében, színvonalának esésében érezhetjük majd.