Sajtótájékoztató Fertődön az Eszterháza Központról

L. Simon László, a Budai Várnegyed, a Fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az eddig a Forster Központ kezelésében lévő kastély március 1-től Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont néven önálló intézménnyé válik. Idekerül az Iparművészeti Múzeum Esterházy gyűjteménye, a Nemzeti Múzeumból, a Szépművészeti Múzeumból, az Országos Levéltárból és a Széchényi Könyvtárból mintegy 50 000, azaz ötvenezer tárgy. Ehhez idén 551,4 millió forint külön keretet nyújt a kormány.
Közben előkerült az a levél, amit az Iparművészeti Múzeum azóta lemondott főigazgatója tavaly nyáron e tárgyban írt a miniszterelnöknek más és jó javaslatokat téve, a miniszterelnöki hivatal szerint azonban „a levél nem lelhető fel a Miniszterelnökség nyilvántartásában”.
Az összesen 5 országos közgyűjteményben lévő Esterházy kincsek páratlan értéket képviselnek, az egész magyar műkincsállomány legjelentősebb részei. Eltávolítások azokból a közgyűjteményekből, ahol megfelelő szakértők és restaurátor műhelyek vannak, olyan mintha az angol koronaékszereket vinnék egy kis településre az ír határ mellé, ahol nincsenek hozzáértő szakemberek. Felfoghatatlan, indokolatlan fölösleges, önkényes és rossz ötlet. Mindemellett az érvek sem igazak, hogy ezeket a tárgyakat „visszaviszik”, mert azok Fraknó várában, Kismartonban és a család bécsi palotájában voltak, nem Fertődön.

Kabinetszekrény Augsburgból, a 17. századi aranyművészet központjából
Kabinetszekrény Augsburgból, a 17. századi aranyművészet központjából