A művészeti szervezetek támogatásának elmaradása.

A 2011. szeptember 20-án hatályba lépett, 1316/2011-es számú kormányhatározat értelmében határozatában azonnali hatállyal maradványtartási kötelezettség alá vonta számos művészeti szervezet 2011-es működéséhez szükséges támogatását. 2011. szeptember 17-én nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz. 2011. szeptember 26-án a Parlamentben L. Simon László, a Kulturális és Sajtóbizottság elnöke azonnali kérdésére Szőcs Géza államtitkár azt válaszolta, hogy „az NKA igazgatósága 30 napon belül megköti a konkrét támogatási szerződéseket”.

2011. szeptember 28-án a kulturális szféra több szervezete (azóta is egyedülálló módon) közös nyílt levélben fordult az érintett intézményekhez (Miniszterelnöki Hivatal, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma NEFMI Kulturális Államtitkársága) a probléma megoldása érdekében. A NEFMI 2011. szeptember 28-án közleményt ad ki, mely szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter 1.346.200.000 forintnak a minisztérium költségvetéséből a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságához történő átcsoportosításáról intézkedett.

A támogatásokat azonban végül csak 2012 első felében kapták meg. Ez idő alatt a szervezetek súlyos egzisztenciális helyzetbe kerültek, működésük gyakorlatilag lehetetlenné vált, s a pályázati források felhasználásában is komoly nehézségek keletkeztek. A problémák következményei – kiegészülve a II. zárolás eseményeivel – a mai napig éreztetik negatív hatásait az infrastruktúrában.