A Megyei Intézményfenntartó Központok nem tudnak megbirkózni az alájuk rendelt intézmények fenntartásával

Nagymértékben csökkent a megyei kormányhivatalokon belül működő megyei intézmény-fenntartási központok által kiutalt összeg, sok helyen a működés sem biztosítható ennyi pénzből. Egyes múzeumok fenntartási költségére 0 Ft-ot tervezett be a kormányhivatal, igaz, mikor tájékozódtak, akkor világossá vált, hogy „csak” adminisztratív hibáról van szó.
A megyei múzeumi szervezetek mintegy 23 millió műtárgyat őriznek 212  intézményben, ez az ország műkincs állományának 42 %-a. Nem kisebb jelentőségűek az írott dokumentumok tekintetében a megyei könyvtárak és a levéltárak. Az intézmények, valamint az itt dolgozó „emberi erőforrás” szakszerű fenntartást igényelne. A szakmai irányítás a NEFMI hatáskörébe tartozik, de a gyakorlati, operatív irányítást végző központok szakismeretek hiányában képtelenek felmérni mennyi pénzből tud gazdálkodni egy-egy intézmény.
A kormány sokak szerint azért nem érzékeli a helyzet súlyát, mert a kultúrpolitikát kirakatnak képzeli és budapesti, ambiciózus múzeumi terveihez képest nem tartja fontosnak a vidéki múzeumi „hátsóudvar” állapotát. Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete ezekről a tényekről tájékoztatta a kormányhivatalokat koordináló KIM  (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) vezetőjét, Navracsics Tibort.