A Nemzeti Könyvtár elindulása

2012. október 3-án kiadják a Nemzeti Könyvtár első köteteit, részben “a baloldali dominanciájú kánon” kiegyensúlyozására. 2012.10.15-én a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Elnöksége küldte el levelét a Nemzeti Könyvtárat elindító miniszterelnöki megbízottnak, Kerényi Imrének, valamint az Emberi Erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak, továbbá a tárca kulturális államtitkárának, L. Simon Lászlónak.

A MKKE a szakmai egyeztetés hiányáról beszél, valamint arról, hogy a Nemzeti Könyvtár egy felelőtlen gazdasági döntés eredeménye, felelőtlen pénzosztás, s ennek következtében pedig durva beavatkozás a piaci viszonyokba. Érvelésük szerint “azért is igazságtalan, mert az NKA Könyvkiadás Kollégiuma által kiírt, a teljes magyar és határon túli magyar könyvkiadást megszólító idei pályázata alig valamivel több mint 200 millió forintot tartalmaz, 100 millió forinttal kevesebbet, mint a mindössze 14 cím megjelentetésére vállalkozó sorozat. […] 14 cím 140.000 példányban történő megjelentetéséhez nincs szükség 300 millió forintra, ez súlyos pazarlás az adófizetők pénzéből […] ez a cím- és példányszám-mennyiség 100 millió forintos ráfordítást sem igényel.”

A Nemzeti Könyvtár ügye különösen problémás a Márai-program támogatásának csökkentése miatt is. A legújabb nyilatkozatok szerint a következő években már politikusok is írnak majd előszavakat, ezáltal pedig a politika és irodalom különös szimbiózisának lehetünk majd tanúi, s végleg a propaganda irányába tolja majd a könyvsorozatot.