Szénszünet és elbocsátások az egyetemeken

A Kormány határozatával 49 Mrd forint zárolást rendelt el a költségvetési fejezeteknél, amelyből 7,4 Mrd forint a felsőoktatási intézményeket terheli. Ezzel az intézkedésével a Kormány két év alatt több mint 30 Mrd forinttal csökkentette a felsőoktatásra fordított állami támogatást. A Magyar Rektori Konferencia felhívta a figyelmet, ez súlyos működési zavarokat fog okozni.

December második fele és január első hete között a legtöbb egyetem, főiskola szénszünetet tart, bezárja kapuit. Az intézmények a téli tanítási szünet meghosszabbításával, a dolgozók kötelező szabadságolásával, a beszerzések leállításával, a közüzemi számlák fizetésének átütemezésével, és a kevésbé fontos karbantartási munkálatok elhalasztásával próbálják hirtelen kigazdálkodni a több mint 7 milliárd forintos év végi zárolást.

Az oktatási államtitkárság arra kérte az MRK-t, hogy a takarékossági intézkedések ellenére az intézmények az ünnepek között is biztosítsák a hallgatók vizsgáztatását. „A hallgatói jogok ebben a vizsgaidőszakban sem sérülhetnek” – közölte az oktatási államtitkárság, megjegyezve, korábban is általános gyakorlat volt, hogy az oktatási épületek ebben az időszakban zárva voltak. Az MRK erre ígéretet tett.