Nyilvánosságot kapnak a Kormány és az MMA további tervei, ennek követlkeztében széles körű tiltakozóhullám indul a művészeti életben

Az Index cikke nyomán bizonyossá válik, hogy a kormányzat kiszervezné a teljes kulturális élet irányítását a Magyar Művészeti Akadéma számára. Így kiderül, hogy az MMA a korábbiaknál jóval nagyobb befolyást szerezne a Nemzeti Kulturális Alapban (NKA), ezzel pedig jelentős befolyást gyakorolhatna a kultúra finanszírozására. Ekkor vall Fekete György először arról, hogy számos intézmény, köztük a Műcsarnok irányítását is átvenné az MMA, illetve szóba kerül az is, hogy az MMA befolyást szerezne a múzeumok igazgatóinak kiválasztásában is. Fekete György ekkor beszél először a Nemzeti Szalon intézményének újraélesztéséről is, továbbá kiderül, hogy L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nem támogatja az MMA ilyen mértékű hatalomátvételét.
A kormány a tervek megvalósítására  2,5 milliárd forintot adna, továbbá a Műcsarnok is az MMA irányítása alá kerülne, melynek hírére előbb lemond Gulyás Gábor igazgató, majd  egészen 2013 nyaráig mégis marad, hogy utána államtitkári pozíciót fogadjon el a kormányzattól. Lényegében ez a tervcsomag, illetve Fekete György nyilatkozatai jelentik az MMA és a Kormány kultúrairányítási koncepciója elleni széleskörű művészeti összefogás. A tiltakozók között lényegében az összes független művészeti szervezet megtalálható, a botrány kirobbanása után pedig az MMA tagjai, továbbá a Református Egyház is kénytelen elhatárolódni.
Az MMA-ból Fekete György nyilatkozatai – de nem az MMA koncepciója miatt! – kilép Fehér László, Bukta Imre, Korniss Péter, Novák Ferenc és Tompa Gábor. Az MMA 2012-es éves közgyűlésén december 15-én számos képzőművész és művészeti hallgató demonstrációt tart, amely botrányba fordul. Ezután az MMA elnöksége megpróbálja lemondatni Feketét, ám ő az elnökség kérésének nem tesz eleget. Néhány hónap múlva, 2013 márciusában Szabó Máté alapvető jogokért felelős ombudsman kijelenti, hogy az MMA megalapításáról szóló törvény alkotmányellenes, ugyanis szerinte ellentétes a művészeti szabadsággal, hogy az MMA alapító tagjai csupán egyetlen civil szervezetből kerülhettek ki. Úgy véli továbbá, hogy az alaptörvényt sérti, hogy a művészeti akadémiáról szóló törvény lehetővé teszi az MMA számára, hogy maga határozza meg a tagság feltételeit.
Ez év májusában az MMA első nagyszabású pályázatakor 110 művész és színház bejelenti, hogy nem indulnak rajta.