Az Erkel Színház újranyitása

2013. március 1-jén hat év után újra kinyitott az Erkel Színház, a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett 2007-ben a szakma és a közönség tiltakozása ellenére bezárt másik játszóhelye, az ország legnagyobb nézőterű kőszínháza. Ez még csak próba-üzemmódot jelentett, hivatalosan 2013. november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján nyitotta meg kapuit. A 2010-ben mandátumát megkezdő új kormány a kezdetektől tett célzásokat az akkor már három éve szellemházként, elhagyatottan álló épület rendeltetésszerű újranyitására, amely a kultúrát szerető emberekből a bezárása idején hallott hajmeresztő bevásárlóközpont és irodaház-ötletekre visszaemlékezve megkönnyebbülést kellett, hogy kiváltson. Az 1951 óta fennálló hagyomány ezzel helyreállt, a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett társulata két játszóhelyen teljesíti ki a repertoárját, opera- és balettelőadásokat játszik, a hétfői szünnap kivételével általában a hét minden napján párhuzamosan két helyszínen. Ezzel mind a Magyar Állami Operaház, mind a Magyar Nemzeti Balett kar- és szólóművészeinek helyzete biztosítva lett, hiszen kétszeresen van rájuk szükség, nem beszélve arról, hogy a műszak részéről is teremtődtek állások. A repertoár egy helyszínre szűkülése véget ért, gyakorlati okoknál fogva kétszer annyi előadást láthat a közönség, és az Erkel Színház megfizethető helyárai a szélesebb közönség számára nyitja meg az opera- és balett-látogatás lehetőségét. Iskolás csoportok és nem Budapesten élők csoportos színházlátogatásának megszervezése is a kultúrafogyasztás terjedését segíti elő, ahogy ez szintén az Erkel Színház feladatához tartozott a korábbiakban is. Egy ilyen ún. népopera létezése nem idegen a világ operajátszó helyszíneitől, a nyugati országokban is megvan ennek a hagyománya.

A gyakorlati megvalósítást Ókovács Szilveszter vezényelte le kezdetben az Operaház kormánybiztosaként, majd főigazgatójaként. 2011. november 28-án a kormány úgy döntött 1,8 millárd forintot szán az Erkel újranyitására, ami alapvetően az öltözők és a színpadtechnika modernizálására irányult. 2012. március 6-án a kormány rendeletében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások közé sorolta az Erkel Színház felújítását. 2012. augusztus 1-jén az Erkel „előadás tartására alkalmas állapotba történő felújítására” kétfordulós tárgyalásos közbeszerzést írt ki a Magyar Állami Operaház. A közbeszerzést a Laki Épületszobrász Zrt. Nyerte, és vállalta, hogy a munkát 2012. november 5-én elkezdi, és 2013. szeptember 30-ig befejezi úgy, hogy 2013. márciusától már próba-üzemmódot lehet tartani, és ezt teljesítette is. Ezzel a színház megkezdhette működését.

A demokratikus országokban is vannak a kormányoknak értékprioritásai, és ebben az esetben az Orbán-kormány felvállalta, hogy az Erkel Színházat megnyitja, ezzel nagy számú közönségnek lehetőséget adva az opera- és balett-előadások megtekintésére, amely eddig bizonyítottan nagy érdeklődésre tart számot. Csak az ellenzéket minősíti, ha a döntésben rejlő értékekről nem vesz tudomást.