A leváltott Sajó Andrea helyett Szemerei Pétert bízza meg Balog Zoltán miniszter az Országos Széchényi Könyvtár vezetésével

Elhibázott intézkedések sorozata sújtja az Országos Széchényi Könyvtárat. 2013. szeptember 27-én az emberi erőforrások minisztere egyeztetés nélkül, nem szakmai indokokra hivatkozva felmentette a nemzet könyvtárának főigazgatóját, aki szabályos pályázaton elnyert, öt évre szóló kinevezésének negyedik évét töltötte. A méltánytalan eljárás azzal folytatódott, hogy a minisztérium nem írta ki a magasabb vezetői pályázatot, és a szakmai végzettséggel nem rendelkező (jogi végzettségű) Szemerei Pétert bízta meg a feladatok ellátásával. Szemerei 2014. február 12-én mondott le a vezetésről. Ekkor már öt hónapja nem volt kinevezett és szakmailag megfelelő vezetője a nemzeti könyvtárnak. A minisztérium ekkor sem írta ki a pályázatot, hanem megbízta Káldos Jánost. Nem a magyar kultúra zászlóshajójának, hanem egy sokkal kisebb intézménynek a dolgozóit sem tarthatja a fenntartó szervezet ilyen bizonytalanságban, ez – az egyébként is a jelen kormány ideje alatt számos jelentős megszorítást elszenvedett könyvtár – szakmai helyzetét, tudományos reputációját, nemzetközi hírnevét és szervezeti működését is tovább gyengíti.
A magyar írott kultúra legnagyobb gyűjteményét, két évszázados nemzeti értéket kezel a minisztérium gondatlan gazdaként, nem pedig megbízható fenntartóként. A nemzet könyvtára nem lehet politikai játszmák áldozata, vezetése komoly szakmai hozzáértést kíván.