A pedagógusok október hónapban kapják meg először megemelt fizetésüket

A pedagógus életpályamodell keretében elkezdődött 2013 októberében a pedagógusok bérének növelése. A programban több évre elhúzva történik az emelés, ennek első lépésében – pontos számokat nem lehet tudni – egy pedagógus havi bruttó bére kb. 30-35 000 Ft-tal nő. A továbbiakban több éven keresztül további béremelések lesznek.

Hoffmann Rózsa sajtótájékoztatón ismertette a részleteket. A köznevelésért felelős államtitkár több példával illusztrálta, hogy különböző képzettségekkel rendelkező, különböző korú, és különböző feladatokat ellátó pedagógusok bére mekkora összegekkel emelkedik. Az összegek 10 és 100 000 Ft között mozognak. Az új bérezési rendszerben számos korábban béren felül kapott juttatás nem jár, illetve csak a heti 26 megtartott tanóra fölötti túlórák után jár plusz bér.

Olyan is akad a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által fenntartott iskolákban, akinek csökken a bére az új rendszerbe lépve, Hoffmann Rózsa szerint a számuk csak 108, ők kompenzációban részesülnek. A béremelés értékeléséhez érdemes tudni, hogy a Fidesz-KDNP hatalomra kerülése után 2013 szeptemberéig a pedagógusok semmilyen béremelésben nem részesültek, sőt nem elhanyagolható számban voltak olyanok, akik a mindenkit érintő bérintézkedések következtében kisebb fizetést vittek haza. Ráadásul a pedagógus bérek reálértékének csökkenése már 2008-ban elkezdődött. A pedagógusok bére 2010-ben már kisebb volt a munkával rendelkezők magyarországi átlagbérénél. Vagyis a mostani bérnövelés inkább kompenzáció, a felzárkózást szolgálja, és ma még nem lehet tudni, hogy a folyamat végén a pedagógusbérek átlaga eléri-e a diplomások átlagbérét.