A kormány nem támogatja a felsőoktatási államtitkárság törvénytervezetét

A várakozásokkal ellentétben a kormányülés nem tárgyalta részletesen a kerekasztal irányelvei mentén kialakított, a felsőoktatási törvényt módosító tervezetet. Ehelyett néhány kérdést küldött vissza a tárcának, például az egyházi felsőoktatási intézményekkel, a szakképzés és a felsőoktatás közötti átjárással kapcsolatban.

Sajtóhírek szerint a fejlemény mögött Parragh László, Orbán Viktor bizalmasa állhat, aki nem támogatta a stratégiát. Az a hír is szárnyra kapott, hogy Klinghammer és helyettese, Maruzsa Zoltán között sem volt teljes az összhang.

Az Oktatói Hálózat (OHA) és a Hallgatói Hálózat (HaHa) kommentálta a kormányülést: “Mára nyilvánvalóvá vált, hogy Klinghammer Istvántól a kormányzat nem érdemi reformot várt, hanem csupán azt, hogy a választásokig pacifikálja a politikailag érzékeny felsőoktatási ágazatot. A Klinghammer-féle stratégiával és a Felsőoktatási Kerekasztallal foglalkozó kormányzati kommunikáció sikeresen terelte el a figyelmet a valódi folyamatról: a drasztikus forráskivonás drámájáról és az egyetemi autonómia felszámolásáról.”

Leteremtett felsőoktatás (kép: HaHa & nol.hu)
Leteremtett felsőoktatás (kép: HaHa & nol.hu)