Közalapítványok megszűntetése (MAOE, MKA)

A Magyar Közlöny 2010. december 27-i számában megjelent 1316/2010. (XII. 27.)  határozat szerint a kormány 2011. április 30-i hatállyal harmincöt közalapítványt szüntet meg, s forrásaikat államosítják. Többek közt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány és a Magyar Könyv Alapítvány.

Az alkotóművészeti szervezetek feladatköreit, vagyonát (többezer művész nyudíjalapját) egy új egyesületet a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. veszi át, amely felett viszont a minisztérium rendelkezik. Ezzel együtt  a szigligeti Esterházy kastély sorsa is bizonytalanná válik. Bár hivatalosan rendszeresen használt alkotóháza és a JAK-tábornak is helyt adó intézmény egyre kevésbé az alkotóművészeknek akar helyt adni.

Az 1992-ben létrehozott magyar irodalom és kultúra külföldi megjelenését biztosító MKA szintén megszűnik, ingatlanját visszaveszik, s 2012. januárjától a Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Iroda látja el részben a feladatokat a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A támogatás megszűnése évi 40-50 millió forint további kiesést jelent a kiadóknál. Összeségében jelentős mértkében csökken a kultúrák közti együttműködésekre, s így a párbeszédre, szánt összeg. Ugyanakkor az NKA 2012–2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország – a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében – évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron vegyen részt. Ezek a szereplések azonban korántsem problémamentesek, s újra a szakmai döntések politikai felülírásának gondolata merül fel.