Műcsarnok: Tiltakozások

A Műcsarnok tulajdonjogának megváltozása és szakmai autonómiájától való megfosztása a tiltakozások sorát indította el: nyílt levélben bírálta a magyar kormány nacionalista és pártérdekeknek megfeleltetett kultúrpolitikáját a berlini Művészeti Tanács (Rat für die Künste), különös tekintettel a Műcsarnok helyzetére, a Nemzeti Művészetért Alapítvány (NMA) művészcsoport kollektív mécsesgyújtás keretében, tiltakozásul Nemzeti Emlékhellyé nyilvánította az intézményt.

Fekete György (az MMA elnöke) és Aj-vej-vej maszkot viselő művészek, kurátorok és muzeológusok forgattak videoklipet a Műcsarnok apszisában és lépcsőjén, tiltakozva az intézmény függetlenségének megszűnése ellen. A lemondott igazgató mellett több mint ötven író, művész, közéleti személyiség nyílt levélben fejezte ki szolidaritását. Bukta Imre képzőművész Tiszteletadás elődeimnek címmel szolidaritási performance-ot rendezett kiállítása alkalmából a Műcsarnok apszisában.

Vigyázat, Műcsarnok címmel konferenciát rendeztek a várható tulajdonosváltással kapcsolatban a Műcsarnokban, ahol kritikusan nyilvánult meg a Fidesz korábbi kultúrpolitikusa, Rockenbauer Zoltán is a Fekete György által képviselt káros és retrográd kultúrpolitikát illetően.

Közvetlenül az MMA központosító kultúrpolitikája elleni tiltakozás hívta életre a NEMMA blogot, mely a kortárs kritikai művészet akcióinak dokumentálásán túl a nemzetközi művészeti színtér tájékoztatásának feladatkörét is vállalta.

Karas Dávid az MMA közgyűlésén tiltakozik (kép: Csoszó Gabriella)
Karas Dávid az MMA közgyűlésén tiltakozik (kép: Csoszó Gabriella)
Nemes Csaba a MMA közgyűlésen tiltakozik (kép: Csoszó Gabriella)
Nemes Csaba a MMA közgyűlésen tiltakozik (kép: Csoszó Gabriella)