A Műcsarnok átadása az MMA-nak

Fekete György, az MMA elnöke a szervezet közgyűlése után úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány rajtuk keresztül “visszaadja” a művészetnek Műcsarnokot. Szerinte a Műcsarnokban ún. Nemzeti Szalon-típusú rendszernek kell működnie, mellyel kapcsolatban visszautasította a korszerűtlenség vádját. Másnap Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter benyújtotta a parlamentben azt a törvényjavaslatot, mely alapján a magyar állam ingyenesen az MMA tulajdonába adja a Műcsarnokot és a Pesti Vigadót. Indoklása szerint a kulturális értékek védelme és gyarapítása, valamint a művészeti és történelmi hagyományok megőrzése érdekében adja át a kormány az MMA-nak a Műcsarnokot.
A döntés újabb tiltakozásokat indított el: ezúttal mintegy hatvan képzőművész, művészhallgató, galerista, oktató és kurátor tiltakozott az MMA-val kapcsolatos törvény módosító javaslata ellen, melyet az országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága általános vitára alkalmasnak talált. L. Simon László utóda, Halász János kulturális államtitkár kinevezését követően megerősítette a kormánnyal való egyetértését, vagyis, hogy “helyes és üdvözlendő” a Műcsarnok MMA tulajdonba való kerülése.
Miután 2012-es lemondását követően a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatója a lemondást nem írta alá, a Műcsarnok átadásáról pedig akkor nem született kormányhatározat, Gulyás Gábor az intézmény vezetője maradt. 2013 augusztusában ismét benyújtotta lemondását, ez alkalommal azonban ismételt távozási szándékát nem politikai okokra vezette vissza, ellenkezőleg: közleménye szerint döntését az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen hozta meg. Halász János bejelentette, hogy Gulyás Gábor miniszteri biztosként dolgozik tovább, feladata pedig a kortárs képzőművészet nemzetközi pozicionálása, a 2015-re tervezett Budapest Biennále elindítása, illetve a Flash Art folyóirat további gondozása lesz. Távozása után az intézményt a gazdasági igazgató, Kovácsné Medgyes Piroska vezeti.
Októberre végül megszületett a kormányhatározat a Műcsarnok átadásáról. Halász János korábbi szavainak megfelelően, “a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése” érdekében a kormány 2014. január 1-jével a Budapest XIV. kerületi, Dózsa György út 37. szám alatti ingatlant, vagyis a Műcsarnokot az MMA tulajdonába adta. A Nonprofit Zrt. további működéséről, illetve az MMA szakmai egyetértési jogáról nem rendelkezik a törvény.